Hírek

Jelentkezz a 2016-os Gundel Károly-díjért

By | Hírek | No Comments

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére számos társszervezet közreműködésével idén 3. alkalommal is meghirdeti felhívását a Gundel Károly-díj elnyerésére.

Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Gundel Károly-díj teljes szabályzata ide kattintva olvasható.

A Gundel Károly-díj odaítélésére bárki javaslatot tehet. Ennek feltétele az MVI honlapjáról letölthető adatlap kitöltése és visszajuttatása a szervezet címére 2016. augusztus 23. éjfélig. A jelölési adatlap ide kattintva letölthető.  a könnyebb elérhetőség miatt mellékletük a felhívással és a szabályzattal együtt.)

Az Ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján, 2016. szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. A kitüntetés átadása ünnepélyes keretek között 2016. november 20-án vasárnap megrendezendő MVI Gálaebéd keretében kerül sor Budapesten az Öböl Ház Rendezvényközpontban a  szakma számos nagy alakja, valamint a sajtó részvételével.

Kovács László MVI elnök úr hivatalos felhívása ide kattintva olvasható. Bővebb információ a Magyar Vendéglátók Ipartestületének honlapján, a www.mvi.hu oldalon érhető el.

MVI Gasztrotúra a Kollázsban

By | Hírek | No Comments

A Gundel Emléktábla avató ünnepség folytatásaként egy kiváló ételsort kóstolhattak végig a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökségi tagjai, köztük Bardóczy Ákos Kolos a Horeca Marketingtől. A Gasztrotúrának ezúttal az elegáns Kollázs Brasserie & Bar adott helyet. A gyönyörűen komponált ételekről Győrffy Árpád séf, a desszertről pedig Szűcs Árpád cukrász gondoskodott. Valódi gasztronómiai élmény volt!

MVI Gasztrotúra a Kollázsban

GUNDEL EMLÉKTÁBLA AVATÁS – MVI Sajtótájékoztató

By | Hírek | No Comments

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, együttműködve az MKVM-mel, és a Gundel családdal. Az Emléktábla Bizottság tagjai méltatták a 100 éve elhunyt vendéglős dinasztia megalapítóját, Gundel Jánost és munkásságát. Kovács László elmondta, hogy az MVI elődjének, a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának 35 éven át töltötte be elnöki posztját, majd örökös díszelnökké választották. A magyar konyha megreformálása mellett – a zsíros és erősen fűszeres konyháját finomította – világhírűvé is tette azt, s nevéhez fűződik többek között a vendéglátós szakképzés elindítása is. Az “ősvendéglős” alaptípusát jelenítette meg, aki úgy fogadta éttermében a fizető fogyasztóit, mint szívesen látott kedves vendégeket, akiknek jóvoltáról nem üzlet volt gondoskodni, hanem magyaros vendégszeretet. Jakabffy László felolvasta az emléktáblára adományozók névsorát, majd ezt megörökítő Emléklapot nyújtott át Kiss Imre Múzeumigazgatónak, archiválás céljára. Végül a Gundel családról dr. Gundel János tartott érdekes prezentációt. Az emléktábla avatás 2016. június 8-án szerdán 11.00 órakor lesz, az V. ker. Akadémia utca 1. szám alatt.

A támogatók névsora:

  • Andrusch Péter (Alabárdos Étterem)
  • Balázs József (Tacuba Étterem)
  • Bardóczy Ákos Kolos (Horeca Marketing)
  • Berkes Gyula (Biarritz Étterem)
  • Bíró Lajos (Bock Bisztró)
  • Csapody Balázs (Kistücsök Étterem)
  • Darvas László (Darvas Trans Kft.)
  • dr. Buday Gábor (Magyar Éttermi Szövetség)
  • dr. Niklai Ákos (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége)
  • Garaczi János (Tanyacsárda)
  • Gottwald Zoltán (Hotel Gottwald Tata)
  • Jakabffy László (Apetitórium Kft.)
  • Kertész Mirjam (Coninvest Kft.)
  • Kovács László (La Fiesta Party Service Kft.)
  • Molnár Attila (Aranykaviár Étterem)
  • Novák Iván (Chaîne des Rôtisseurs)
  • Pintér Katalin (Gerbeaud, Onyx, Émile)
  • Semsei Rudolf (VakVarjú Étterem, Budapest Party Service)

[VIDEÓ] MVI Szakmai Konferencia – SIRHA Budapest 2016.

By | Hírek | No Comments

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Szakmai Konferencia is helyet kapott a SIRHA Budapest 2016. kiállításon. Az eseményen Bardóczy Ákos Kolos (Horeca Marketing alapító) felvezetőként és moderátorként vett részt, több kerekasztal beszélgetésben. Az eseményről készült videófelvételek legjavát most Önök is megtekinthetik.

Munkaerőpiaci apokalipszis, tényleg itt a vég?

Felvezető és moderátor: Bardóczy Ákos Kolos (Horeca Marketing)

Meghívott vendégek:

  • Kakusziné Körtvélyesi Anikó v. Varga Zoltán (MKIK)
  • Kóbor Zoltán (BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskola)
  • Revuczky Karion (F & B Kft.)
  • Zsolnay Gábor (VSZOE)
  • Krivács András (MNGSZ)
  • dr. Buday Gábor (MÉSZ)
  • Némedi József (Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete)

Merre tovább? Mai Gasztronómiai Trendek

Felvezető és moderátor: Csíki Sándor (Food and Wine)

Meghívott vendégek:

  • Bíró Lajos (Séf utcája, Buja Disznók, Bock Bisztró)
  • Csongrády Csaba (Fricska)
  • Horváth Tamás (Borkonyha)
  • Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
  • Gianni Annoni (Pomo D’oro)
  • Semsei Rudolf (VakVarjú, Budapest Party Service)

Beszerzés – közgazdász vagy gasztronómus szemlélettel

Felvezető és moderátor: Bardóczy Ákos (Horeca Marketing)

Meghívott vendégek:

  • Garaczi János (Tanyacsárda Lajosmizse)
  • Gottwald Zoltán (Hotel Gottwald Tata)
  • Jakabffy László (Apetitorium Kft.)
  • Krivács András (MNGSZ)
  • dr. Buday Gábor (MÉSZ)
  • Némedi József (Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete)

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Vendéglátók Ipartestülete

By | Hírek | No Comments

Eredményes és mozgalmas évet zárt az MVI – állapította meg Kovács László elnök az április 26-án tartott Közgyűlésen. Az elnök beszámolt a 2015-ben történt eseményekről és elért eredményekről; a Közgyűlés egyhangúlag elfogadta a 2015. év pénzügyi beszámolóját, melyet korábban a Felügyelő Bizottság 3 tagja is jóváhagyott. Ismertetésre és elfogadásra került a 2016-os évi költségvetési és cselekvési terv is. Az MVI tevékenységében az alábbi aktuális problémák megoldására helyezi a továbbra is a hangsúlyt: oktatás, szakoktatás fejlesztése,  – együttműködve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint az NGM-mel -, a reprezentációs adó mérséklésének elérése, az Artisjus jogdíjak további csökkentésének ügye – az Artisjus Tarifa Munkacsoportban való folyamatos részvétellel – valamit az ifjúság részére szervezett különböző szakmai versenyek támogatása, ahogyan ez idén is történt, többek között a Szakma Sztár Verseny, a Gundel Nemzetközi Verseny és az SkillsHungary esetében. Az MVI fontosnak tartja az aktív közreműködést az „Élelmiszer Érték Fórum”-on az élelmiszerpazarlás csökkentési tervének kidolgozásában, valamint Magyarország gasztronómiájának népszerűsítését is, ezért is csatlakozott a „Gasztroélmények Éve” elnevezésű kampányhoz. Az év további legfontosabb eseményei a következők lesznek: szakmai konferencia szervezése a SIRHA-n (május 9.), Gundel János emléktábla avatása (június), Gasztrotúra szervezése Olaszországba a Coninvest céggel együttműködve (szept. 29-okt. 2.), Gundel Károly – díjátadó gálaebéd (november 20.), valamint a nagy sikerrel zajló kéthetenkénti éttermi gasztrotúra folyamatos szervezése budapesti, illetve vidéki helyszínekkel.

MVI éves közgyűlés 2016.

SkillsHungary szakács- és pincérverseny 2016. – MVI Sajtóhír

By | Hírek | No Comments

Április 18-19-én került megrendezésre a Hungexpo „G” pavilonjában a magyarországi Skills szakács- és pincérverseny döntője. A kétnapos versenyen a 3-3 döntőbe jutott fiatal több körben mérhette össze tudását. A szakácsversenyzők finger food-okat, egy halból és egy bárányból készült főételt, kacsából meleg előételt és consommét készítettek, s a feladatsort egy tányérdesszert zárta. A versenyzők munkáját nehezítette, hogy a fő nyersanyagokat nem ismerhették meg előre. Az ételeket egy háromtagú munka zsűri és egy öttagú kóstoló zsűri értékelte, akik nem tudhatták – a verseny tisztasága érdekében -, hogy melyik versenyző tányérját pontozzák.

A SkillsHungary szakácsverseny végeredménye:

  1. Ramocsai Barbara (a képen fehér sapkában)
  2. Jándi Lőrinc
  3. Pereszlényi Alexandra

Az első két versenyző felkészítője Mészáros Marika a Gundel Szakiskola tanára volt. A következő hét hónapban Barbara és Lőrinc szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Sándor Dénes; segítői: Nyíri Szása, Segal Viktor, Varga István, Ádám Csaba, Barka Áron, Volenter István és Szűcs Árpád.

A pincérversenyzők feladatai között menüsor összeállítás szerepelt egy kisorsolt témára, amihez alkalmi asztalt kellett teríteniük. A versenyzők emellett bor- és párlat felismerésben, italkeverésben, valamint gyümölcsfaragásban mérhették össze tudásukat. A versengést az élőmunka zárta le, melynek során a szakácsok által készített ételsort felszolgálták a meghívott vendégeknek, húst daraboltak a vendégek asztalánál, illetve flambíroztak. A kommunikáció mindvégig angol nyelven zajlott. A rendezvény érdekessége volt, hogy versenyen kívül egy finn Euroskills versenyző is megmérettette magát. A feladatok végrehajtását és a megoldásokat öttagú zsűri értékelte.

A SkillsHungary pincér verseny végeredménye:

  1. Török Bettina
  2. Szántai Péter
  3. Császár Attila

Az első versenyző felkészítője Szakács Ildikó, a Gundel Károly Szakképző Iskola tanára volt. A következő hét hónapban Bettina szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Cservák György lesz.

A 2016. decemberében Göteborgban megrendezésre kerülő EuroSkills versenyen Magyarországot Ramocsai Barbara (szakács) és Török Bettina (pincér) képviseli majd.

Skills Hungary 2016.

MVI Sajtónyilatkozat

By | Hírek | No Comments

A Horeca Marketing és vezetője, Bardóczy Ákos Kolos, aki egyben MVI elnökségi tag, örömmel tájékoztatja ezúton is a HORECA szektor tagjait az MVI hivatalos sajtónyilatkozatáról:

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete üdvözli a kormány azon döntését, miszerint két lépcsőben csökkentik az éttermi szolgáltatások ÁFÁ-ját, mely a tervek szerint 2018-ra 5%-ra mérséklődhet. A legfontosabb szakmai szervezetek – így az MVI is -, évek óta azon dolgoztak, hogy a vendéglátás területén tapasztalható rendkívüli adóterhek csökkenjenek. A szakma összefogásának eredményeként sikerült elérni, hogy a kormányzat belátta a változtatás szükségességét. A tervezett adóváltoztatási elképzelések nemcsak az egyéni vendégeknek, hanem a cégeknek is kedveznek. Ugyanakkor az MVI úgy véli, hogy a reprezentációt terhelő adók (51,17%) rendkívül magas szintje miatt további csökkentésre lenne szükség. A reprezentációs adó változtatására vonatkozó javaslatainkat elkészítettük, melyeket az illetékeseknek el is juttatunk. Összességében elmondható, hogy a lakossági, turisztikai és üzleti fogyasztások növekedése, illetve az ágazatra ráépülő jelentős fejlesztések és beruházások érdekében tett lépések mind a gazdaság erőteljes élénkítését szolgálják.”

MVI Sajtóhír – Nemzetközi Gasztronómiai Ifjúsági Verseny

By | Hírek | No Comments

Április 14-16. között a BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája immár 36. alkalommal szervezte meg és adott otthont a Nemzetközi Gasztronómiai Ifjúsági Versenynek, amely az egyetlen nemzetközi megmérettetés Magyarországon a szakács-cukrász-pincér tanulóknak. Az idei tematika bor és gasztronómia volt.

A versenyzők feladatul azt kapták, hogy a modern gasztronómiai szemléletüket és tudásukat összehangolják a bor értékességével és kifinomultságával. Az esemény kimagasló színvonalát a zsűri összetétele is jelzi, a mai csúcsgasztronómia legjelesebb képviselői értékelték az önálló és csapateredményeket. A 12 induló csapat fele külföldről érkezett.

A zsűri az összetett teljesítmény alapján a vándorserleget a németországi Immenstadti Szakképző Iskola versenyzőinek ítélte oda, míg az egyes szakmai kategóriákban az alábbi eredmények születtek: legjobb szakács a franciaországi Bar-le-Duc csapata, legjobb cukrász a Gundel Károly Szakképző Iskola tanulója, legjobb pincér pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola diákja lett.

Többet szeretne tudni? Látogasson el a Gundel Károly Szakképző Iskola weboldalára!

MEGHÍVÓ – Ragonese Kft. születésnapi és szezonnyitó vevőtalálkozó

By | Hírek | No Comments

A Ragonese Kft. sok szeretettel meghívja Önt és Partnerét, a 2016-os Születésnapi és szezonnyitó vevőtalálkozójára.

Helyszín:
Öbölház – Rendezvényközpont
1117 Budapest, Kopaszi gát 1.

Időpont:
2016.04.18. (hétfő) 10:30

Program:

  • 10:30: Érkezés, regisztráció, kávészünet
  • 11:00: Köszöntő, nyári promóció
  • 11:30: Gasztromarketing – Tippek és fortélyok a vendéglátásban /Bardóczy Ákos Kolossal a Horeca Marketingtől/
  • 12:30: Olaszos büféebéd
  • 13:30: Meglepetésvendég
  • 14:00: Ragonese 25 év képekben, szülinapi torta és nyeremények

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: részvételi szándékát az iroda@ragonese.hu e-mail címen jelezze. Az e-mailbe csupán írja meg az Ön és esetleges Partnerének nevét!

Meghívó az Országinfó Turisztikai Kiállításra és Vásárra

By | Hírek | No Comments

Tisztelettel meghívjuk a turisztikai vállalkozások, önkormányzatok, TDM és egyéb turisztikai szervezetek képviselőit 2016. április 9-10-én Budapestre a Hotel Gellért Gyógyszállóba megrendezendő Országinfó Turisztikai Kiállításra és Vásárra és a Kapcsolatépítő Gálavacsorára. A kiállítás a Hotel Gellért Zene termében, a gálavacsora április 9-én este 20 órától a Hotel Gellért Duna Éttermében kerül megrendezésre.

A rendezvény célja Budapest és a többi belföldi turisztikai desztináció együttműködésének, és információcseréjének az erősítése. Az Országinfó Turisztikai Kiállítás és Vásár a nagyközönség számára NYITOTT és INGYENES!

Időpont: 2016. április 9-10.
Helyszín: Budapest, Hotel Gellért Gyógyszálló

KIÁLLÍTÓKNAK

Kiállítóként elérhet több ezer potenciális Budapesti vendéget,vásárlót és Budapesten tartózkodó turistát, valamint a két napos program alatt szakmai kapcsolatotokat építhet új ismereteket szerezhet.

Induló csomag ajánlat:

  • 1/8 oldal felületen megjelenés az áprilisi TURISMO Havilapban*
  • Bemutatkozó imaege film vagy hirdetés megjelentetése 12 hónapig a TURISMO Online újságban*
  • A település és a kiállító webes elérhetőségének a megjelentetése április 4 – 8-ig 5 alkalommal a naponta 180.000 példányban.megjelenő, 286.000 olvasót elérő Budapesti METROPOL újságban
  • Kiállítási lehetőség április 9-10-én Hotel Gellértben az Országinfó Turisztikai Kiállításon (90 x 80 cm-es asztalfelület és szék biztosításával)
  • Részvétel egy fő részére április 9-én szombaton az esti gálavacsorán (3 fogás + ital csomag) Gellért Hotel Duna Éttermében
  • A csomag ára: 40.000 Ft

Kapcsolatépítő Gálavacsora részvételi díja: 12.000 Ft

Kiállítók további vacsora részvételi jegyeket 20% kedvezménnyel igényelhetnek!

Jelentkezés kiállítóknak

Kovács Flóra, e-mail: iroda@orszaginfo.eu, telefon: 06-30-504-32-53, 06-70-303-99-88
Főszervező: 06-20-267-25-23, e-mail: hu@orszaginfo.eu